M'agrada cuinar el pop. Un ingredient que acostuma a ser entre els menús que preparo. I ara que el començarem a trobar al mercat hi serà sovint. Perquè el pop viu en aigües profundes a l'hivern i a principis de primavera s'apropa a la costa, on es queda durant l'estiu.
A la revista Cuina del mes d'octubre passat, en un interessant article, parlaven de les salses catalanes, fórmules medievals per a acompanyar receptes d'avui dia, i hi havia la recepta que us he preparat avui: un deliciós romesco al qual jo hi he afegit unes patates per a arrodonir la fórmula d'Abraham Simon-Ferré. Aquí, al blog, també trobareu altres maneres de preparar el pop o el romesco: patates acompanyades de pop a la gallega, escarola amb romesco, fregitel·la de calamars a la romana amb romesco, coca de calçots o pop amb patates i carpaccio de carxofes, entre altres. No dubteu de preparar el plat d'avui, us en llepareu els dits.
Ingredients per a quatre persones:
- 1 pop mitjà (aproximadament d'un kg)
- aigua
- sal
- 350-400 ml de fumet de peix
per al romesco,
- 12 avellanes torrades
- 12 ametlles
- 6 grans d'all escalivats
- 6 grans d'all
- 1 o 2 llesques de pa fregit
- 1 o 2 pebrots de romesco lleugerament fregits
- 3 tomàquets escalivats
- 1 copeta de vi ranci o vi blanc
- sal
- oli d'oliva verge extra
Farem:
Caldrà congelar el pop un parell de dies, perquè es trenquin les fibres i sigui més tou.
Per a coure'l ho farem en una olla grossa amb aigua bullent, a foc fort, i l'espantarem tres cops, és a dir, que l'agafarem amb unes pinces i el submergirem 5 segons cada cop; el traurem i quan l'aigua recuperi el bull el deixarem bullir dins l'olla entre 35/40 minuts, segons la mida del pop.
El tastarem per a saber si està al punt i li afegirem la sal al final.
Apaguem el foc i el deixem refredar dins l'olla.
L'escorrem i el tallem a trossos.
Prepararem el romesco en un morter, picant bé tots els ingredients o també passant-los per la batedora, fins a obtenir una pasta fina.
Escalfem un bon raig d'oli en una cassola, i abans que comenci a fumejar, hi aboquem la picada, amb molta cura de no esquitxar-nos, remenem bé i tapem, deixant que cogui 2 minuts a foc fort i hi aboquem el fumet de peix.
Afegim els trossos de pop i ho deixem coure fins que la salsa tingui la textura que ens agradi, entre 5 i 10 minuts.
Deixem reposar la cassola.
Jo he cuit unes patates amb pell i també les he posat dins la cassola.
No cal dir que ha quedat boníssim.
Això sí, tingueu pa a mà que sucareu.
Un dinar rodó.
Per a acompanyar-lo hem triat un vi blanc de la D.O. Terra Alta: el Notte Bianca 2016, de Garnatxa blanca, cultivat, elaborat i embotellat a l'origen per Bernaví, a la finca Mas Vernet de Vilalba dels Arcs. Molt bo i més que recomanable: fruita blanca, cítrics, anisats... estructura i salinitat. Conèixer en Marco Bernava personalment fa que per la persona sabem com és el vi. Visitar la Terra Alta i passar per Bernaví és gratificant: podeu viure qualsevol de les seves EnoExperiències. A més, teniu una bona proposta gastronòmica pels voltants. Coneixeu el restaurant Nou Moderno, al mateix Vilalba? Val la pena.
Changes, David Bowie
chhhh, chhhh, chhhh, changes... canvis a la cuina violeta... chhhh, chhh, chhh, changes...
Ho haig de reconeixer... no m'agrada el pop... el cuino... però no m'agrada...
ResponEliminaTot i que amb aquesta pinta...
Petonets
A mi m'agrada molt i no fa gaire, a Xivarri Tasca de Reus, el vaig menjar fet a la brasa: una autèntica delícia!
EliminaEn això de gustos no hi podem fer res, Eva.
Gràcies per passar per aquí!
canviar és madurar! endavant, amb ganes de saber +++ petons
ResponEliminaRuth, tot està al forn, s'està cuinant...
Eliminaromesco és molt típic de les comarques interiors. A Flix forma part del receptari del poble però afegint-hi fesols.
ResponEliminaDe totes maneres t'he de confessar que no m'agrada el pop! Però els teus plats sempre fan tan bona fila...
Hola Sara,
EliminaSí, el romesco és ben típic de les comarques interiors, però també a la resta de les seves varietats són pròpies de la nostra província: com la salsa de calçots i d'altres.
Que no t'agrada el pop? Tant se val, el pots preparar amb qualsevol peix al teu gust.
Bon nit de dimecres, amb un cel estelat.
no conocía tu cocina y me ha encantado, por aqui me quedo.
ResponEliminapasate a conocer la nuestra.
este plato estupendo¡¡.
besos crisylaura
Muchas gracias por passar por aquí. Este finde pasaré por el vuestro.
EliminaUn abrazo!
Nani
unes receptas bonisimes , enhorabona per aquet plat de pop excelént
ResponEliminauna abraçada desde les illes
Moltes gràcies Marga.
EliminaEt passaré a visitar aquest cap de setmana, veuré que hi tens.
Una abraçada,
Nani