Encetem el mes amb una fantàstica recepta de la Carme Ruscalleda que és al núm. 34 de la revista Cuina. Nosaltres l'hem fet seguint els passos al peu de la lletra. Unes costelles que són bones no, boníssimes. Cruixents i que es poden menjar amb els dits.
I què dir de les peres! Aquí sí que hem fet un petit canvi: no teníem aiguardent de pera i l'hem substituït per una ratafia que vàrem comprar a la jornada que del passat dia 23 al Born, amb la col·laboració de la revista Descobrir, dedicada a l'Alta Ribargorça. Un plat deliciós que no us decebrà. Per a quatre persones,
Necessitarem:
- 800 g de costella de porc
- 800 g de peres conference
- 200 g de sucre
- 50 ml de vi ranci o brandi
- 50 ml de ratafia (o de licor de pera)
- oli d'oliva verge extra, sal, pebre i una llimona
Farem:
Un consell: quan aneu a comprar les costelles demaneu que siguin de la part més polida, molsuda i descarregada d'os, és la part ideal per a cuinar aquest rostit.
Comencem:
Posem la costella tallada en una plàtera de forn on càpiguen tots els talls plans.
Els amanim amb un raig d'oli d'oliva, salpebrem i cap al forn preescalfat a 190º C, durant 30 minuts.
Retirem la plàtera del forn, la ruixem amb el brandi, tombem els talls de costella i continuem coent a 150º C durant 45 minuts més.
Mentrestant preparem les peres, fent unes boles grosses amb l'ajut de l'estri especial per a formar-les.
Les tindrem en aigua amb el suc d'una llimona, l'àcid les mantindrà amb un bonic color blanc, fins que les posem a l'almívar que preparem.
Posem al foc un litre d'aigua, els 200 g de sucre i la pell de la llimona, i quan arrenqui el bull, hi tirem les boles de pera, que deixarem coure durant uns 5 minuts.
Tot seguit les traiem del foc i hi incorporem la ratafia.
Per a acabar el rostit, saltem lleugerament les boles de pera ben escorregudes en una paella amb un raig d'oli, salpebrades i les deixem fins que aconsegueixin un color daurat.
Les incorporem a la plàtera de costelles rostides, hi tirem cinc cullerades del suc de la cocció de les peres, que desfarà la gelatina enganxada al fons de la plàtera i es convertirà en una salsa ben perfumada i olorosa.
Ho deixem coure al forn 150º C cinc minuts més.
Casualment, a la mateixa revista hi trobem una entrevista a Carme Ferrer, del Celler Bàrbara Forés de la Terra Alta. Em fa feliç fer el maridatge amb el nostre plat perquè m'agraden els seus vins. Us proposo una varietat de morenillo, el Templari Bàrbara Forès 2013, de color cirera intens i aromes de fruita roja madura i fruits de sota bosc.
Abans ens havíem menjat uns quants calçots, tendríssims, del nostre hort.
Dinar rodó!
El nostre pensament se'n va a Brasil tot el mes de febrer com cada any... fevereiro é Rio de Janeiro. O meu guri, Chico Buarque.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada