Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa Maresme mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dimarts, 5 de novembre del 2013

Orada a la sal {menjant bé}


Els que vivim a Tarragona som uns privilegiats: tenim peix fresc i bo tot l'any. Anar a comprar al Mercat Municipal és un plaer. Passejar entre les parades anima i tens dubtes a l'hora de triar. Avui ens hem decantat per una orada i la farem a la sal. Resulta una manera fàcil de fer-la i molt bona a la taula. 
Per a dues persones,

Necessitarem:
 - 1 orada (aquesta feia 650 g)
 - sal grossa
 - aigua
 - una branca de farigola 
 - oli d'oliva verge extra
 - pètals de sal
 - cols de Brussel·les

Farem:
Posem el forn a escalfar a 220º.
En una safata de forn hi fem un llit de sal, de més o menys 1 cm de gruix.
A sobre hi descansem el peix i el cobrim de sal, amb el mateix gruix.
Esquitxem aigua per sobre i afegim la farigola, que us perfumarà la cuina.
Normalment es cou 45' per kg de peix, afegint la meitat de temps per cada kg de més.
Aquesta orada ha estat 30'.
Hem d'observar que s'hagi fet crosta.
Traiem del forn i netegem.
Emplatem i amanim amb oli i pètals de sal.
L'hem servit amb cols de Brussel·les fetes al vapor.
Acompanyeu amb un vi blanc. Nosaltres ho hem fet amb el Notte Bianca 2012, de Garnatxa blanca i Viognier, concretament l'ampolla 694 d'una producció de 1.200. És de Bernaví de la DO Terra Alta, un vi premiat i molt bo. Tasteu-lo, us agradarà.

I avui ens permetem sentir el gran, el fabulós, el genial George Brassens: Les copains d'abord. Un maridatge més que perfecte: un bon peix, un vi excepcional i una música fantàstica...

24 comentaris:

  1. Aquesta orada amb un bon raig d'oli nou DO Siurana no la canvio per res, és lo millor!!!
    Una abraçada!

    ResponElimina
  2. Avui, pel meu gust, has encertat de ple, tant l'orada, fet així a la sal, com les cols de Brussel·les......que t'haig de dir!!. Perfecte, m'encanta!
    Petons

    ResponElimina
  3. Així queda boníssima, quin plat que t'has marcat, eh? Petons!

    Ana

    ResponElimina
  4. Boníssima!!! Només acompanyadeta d'un bon raig d'oli DOSiurana i ja en tinc prou!
    PTnts
    Dolça

    ResponElimina
  5. M'agrada molt l'orada a la sal, i regat amb un bon vi...ja és l'àpat somniat!

    Petons

    ResponElimina
  6. No n'he fet mai, però segur que m'agradaria. Gràcies, guapa!

    ResponElimina
  7. Te molt bona pinta, tot i que jo no menji mai peix ni carn amb forma de peix o carn, manies d'una vegetariana que es va quedar amb l'intent de ser-ho jajajaja.
    El que m'ha agradat molt és la idea de coure les cols de bruseles al vapor, han d'estar d'allò més bones!

    Petonets!!

    ResponElimina
  8. Això de tenir peix de qualitat (i a bon preu) és tot un luxe i l'orada a la sal em sembla la millor manera de preparar-la per donar-li tot el protagonisme!
    Amb les cols que prefereix la polyanna :o)
    Petonets,
    palmira

    ResponElimina
  9. És veritat que sou uns privilegiats amb el peix, a Tarragona. L'orada a la sal és dels meus plats preferits I servit així, amb les cols de Brussel.les, és deliciós I sa. Si pogués, et faria arribar una mica de l'oli a raig que diumenge va portar el Xavier de Bovera. Un raig per sobre I una meravella. Petons.

    ResponElimina
  10. Ja tens raó, Tarragona té una llotja de peix envejable i fas molt bé d'aprofitar el producte fesc, poc manipulat. Aquesta orada té una pinta exquisita Nani!

    ResponElimina
  11. Aii Nani!! Quina gràcia m'ha fet llegir l'entrada, em sol passar el mateix que a tu. Quan veig masses coses bones mai se que endur-me'n. Ompliria la nevera a tope cada cop que vaig al mercat.
    La dorada a la sal és un dels meus plats de peix preferits. Queda tant melosa la carn..... El toc de farigola te la compro ;)

    Petonets guapa. MAR, de EQNME

    ResponElimina
  12. Ja ho pots ven dir, al mercat de TGNA dona gust anar-hi!!!! Orades, nosaltres també la fem, i mai l'hauria penjat al blog, però amb aquestes fotos...canvia la cosa!! Ptnts

    ResponElimina
  13. Et pots creure que mai he fet orada a la sal??? jajajajajajja La foto de la llauna m'encanta. Molts petonets

    ResponElimina
  14. És veritat que teniu un peix molt bo i molt fresc, quina sort!
    L'orada és dels meus peixos preferits, i feta a la sal queda boníssima.

    ResponElimina
  15. escoltant aquesta canço d'aire mediterràni i la teva nova sintonía (m'encanta!) m'entren ganes de sentar-me a la teva taula per menjar una de les formes en que mès m'agrada menjar peix!!!! Senzill, net, però sabròs!.... Una foto ben sugerent i unes cols de bruseles ben sanes i sabroses!
    M'encanta!!!!!

    ResponElimina
  16. Bon dia amfitriona del producte tarragoní!
    Fa uns dies al restaurant La Giberga em van preguntar si era més de carn o de peix. Mai abans havia caigut en aquesta apreciació... I definitivament sóc més de peix.
    Sembla mentida que un plat tan senzill pugui quedar tan bo!
    M'encanta la llauna...

    ResponElimina
  17. Un plat de peix boníssim, sa i sabrós, un luxe això de poder comprar-lo ben fresc!

    ResponElimina
  18. Hola,
    M'encanta!!! sent un plat tan fàcil i que bo que queda!!!
    Petons

    ResponElimina
  19. M'encanta el peix a la sal, sobre tot si és bo! perquè sap a peix, no està enmascarat amb cap salsa...ja he sentit la teua sintonia!! quina sort tens de tenir artistes al voltant!! Marta

    ResponElimina
  20. Nani un plaer veure com el teu plat i el NotteBianca puguin tenir unes sinèrgies de sensacions molt interessants. La pureza del gust i dels aromes del maridatge ho fan honest i directe

    ResponElimina
  21. Nani un plaer veure com el teu plat i el NotteBianca puguin tenir unes sinèrgies de sensacions molt interessants. La pureza del gust i dels aromes del maridatge ho fan honest i directe

    ResponElimina
  22. L'orada a la sal m'encanta. Mira que te sabor i si és salvatge, ja és increible...
    Jo la prenc només amb un rajolí d'oli aromatitzat, però la teva guanició també el molt bona!
    Petons maca

    ResponElimina
  23. Hola Nani,
    M'ha fet molta il.lusió el teu comentari al meu blog. Ens agradarà molt veure'ns a la propera trobada. Ja pots comptar amb nosaltres i també si necessites ajut, ja saps.
    A mi m'agrada molt l'orada però no l'he feta mai a la sal, però ara m'han agafat ganes de provar-la.
    Petons
    Conxita

    ResponElimina
  24. Jo en faig moltes vegades d'orada, ens agrada molt i a la sal és fàcil, si li agafes el punt, i boníssima.
    Com sempre una presentaació exquisida.
    Petonets.

    ResponElimina